Archiwa autora: admin

Sos z porzeczek do mięs, pasztetów i serów

Jak co roku o tej porze, kuzyn zasypuje mnie kosmicznymi ilościami czerwonej porzeczki. Przy takiej ilości (około 100kg) muszę mocno pobudzić wyobraźnie.

Poza małymi porcjami do kotajli, porcjami mrożonek do szybkich, sorbetowych lodów i konfiturami do tarty z Lintzu, w tym roku pokusiłam się o zrobienie sosu do mięs, wędlin i serów. Wyszło bardzo smacznie. Chodziło mi o efekt smakowy, który daje konfitura/mus z żurawiny. Spróbujcie sami! Będę wdzięczna za komentarze jak Wam smakuje efekt końcowy!

Składniki:

1kg czerwonych porzeczek

10 łyżek nierafinowanego, brązowego cukru (lub inna ilość wg gustu-mąż narzekał, że dla niego za mało słodki)

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki soli (kłodawska, himalajska)

Przygotowanie na Thermomix:

  1. Umytą i oczyszczoną z gałązek porzeczkę umieszczam w naczyniu miksującym. Miksuje 10sek/obr.5.
  2. Dodaję cukier. Gotuje 13min/100 stopni/obr.3.
  3. Dodaje ocet i sól. Gotuje 3min/100stopni/obr.3.
  4. Przekładam do wyparzonych słoików, obracam do góry dnem.

Przygotowanie tradycyjne:

  1. Umytą i oczyszczoną z gałązek porzeczkę umieszczam w garnku. Miksuje na gęsty mus.
  2. Dodaję cukier i gotuje 20-25minut.
  3. Dodaje ocet i sól, gotuje kolejne 5min.
  4. Przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuje.

Smacznego!

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Pasztet z batatów- mój ulubiony

Drodzy, wybaczcie, dawno nic tu nie wrzucałam…Przepis na ten pasztet czeka już dobry miesiąc na publikację. Wszystko przez to, że tak wiele spotkań, warsztatów z Wami odbywam.

Obiecuje poprawę! Jeszcze w tym tygodniu opublikuje pyszną pastę na kanapki.

Wracając do pasztetu, jest naprawdę wyśmienity. Robiłam już wiele prób z pasztetami ,ale na dziś stwierdzam, że moje ulubione to: ten dzisiejszy oraz  pasztet z buraków z tego przepisu http://zmiloscidozycia.pl/?p=751

Zachęcam abyscie i Wy spróbowali i podzielili się ze mną opinią na jego temat.

 

Składniki na małą keksówkę:

1 duży batat

120g fasoli kidney lub czerwonej suchej

100g kaszy jaglanej suchej

1/2 avocado

1 łyżka czosnku niedźwiedziego

1 łyżka soku z cytryny

3/4 łyżki soli morskiej lub himalajskiej

pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie (również na TM):

  1. Batata myjemy i pieczemy w całości do miękkości. Temperatura 200 stopni, około 40 minut.
  2. Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku i zalewamy wodą w stosunku 1:2,5. Gotujemy do wchłonięcia wody z dodatkiem szczypty soli,pieprzu, kurkumy oraz ulubionego oleju.
  3. Fasolę namaczamy przez 8-12 godzin i gotujemy około godziny (do miękkości).
  4. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Miksowanie w Thermomixie 1min/obr.8 (początkowo przy użyciu kopystki).
  5. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
  6. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin po wystudzeniu, aby konsystencja pozwalała na wygodne krojenie. Smacznego!

 

 

 

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Pasztet wegański- mocno kremowy, pełen ulubionych smaków

Drodzy, dziś nie będzie ani szybko, ani tanio…Będzie za to niebiańsko!

W zeszłym tygodniu, prosiliście mnie o przepis na dobry, warzywny pasztet. Długo myślałam na jakich składnikach mam się oprzeć, przygotowując go dla Was. Postawiłam na te, które osobiście najbardziej lubię!

Zaczęłam zatem od ulubionego buraka. Dobrałam pozostałe składniki tak, aby uzyskać efekt zadziornej kremowości, przypominającej w smaku delikatny twarożek. Docenią go z pewnością osoby, które nie mogą (lub nie chcą) jeść nabiału.

Bardzo mi zależało, aby pasztet nie zawierał tony oleju, ale nie był też suchy.  Zwróćcie uwagę, że w składnikach nie znajdziecie ani kropli oliwy! Miałam rację, avocado i masło migdałowe sprawiły,  ze pasztet jest idealnie wilgotny.

Mam nadzieje, że posmakuje Wam tak samo jak naszej rodzinie!

Składniki na małą keksówkę:

220g suchej fasoli kidney (1 szklanka)

230g buraków (2 średnie buraki)

pół pęczka koperku

4 łyżki masła migdałowego (bez cukru i innych dodatków)

1/2 avocado

3/4 płaskiej łyżki soli morskiej, kłodawskiej lub himalajskiej

pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony) solidna porcja

1 łyżka soku z cytryny

garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć przynajmniej 10 godzin a następnie ugotować do miękkości.
  2. Buraki wsadzić do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości. W zależności od wielkości buraka od 1 do 2h.
  3. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zawinąć w ściereczkę i potrzeć nią tak, aby pozbyć się większości skórek. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  4. Koperek posiekać drobno.
  5. Do dużej misy włożyć wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i koperkiem. Zblenować całość na gładką masę.
  6. Dodać orzechy i koperek, wymieszać łyżką.
  7. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec 1h w temperaturze 200 stopni.
  9. Po wystudzeniu, odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie na Thermomix:

  1. Punkty od 1 do 3 jak wyżej.
  2. Do suchego naczynia włożyć koperek bez łodyg, 2sek/obr.8. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki poza orzechami i koperkiem 30sek/obr.8.
  4. Dodać koperek i orzechy, 10 sek/obroty wsteczne 4.
  5. Punkty od 7 do 9 jak wyżej.
  6. Uwaga! Masło migdałowe warto zrobić własnie, z przepisu na TM.

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Aromatyczny krem z jabłka i pietruszki- bez nabiału

Składniki: (dla 4-5 osób)

1/2 pora

1 duże jabłko

1/2 selera

1 duża pietruszka

2 ziemniaki

1l bulionu

1 łyżka oleju do smażenia (rzepakowy, ryżowy, z pestek winogron)

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. W garnku z szerokim dnem podgrzewamy olej oraz masło.
  2. Por kroimy w paseczki i smażymy kilka minut.
  3. Seler, pietruszkę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka z porem i smażymy kolejne kilka minut.
  4. Do podsmażonych lekko warzyw, wrzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Po chwili zalewamy bulionem i gotowujemy do momentu, kiedy ziemnaki staną się bardzo miękkie.
  5. Blendujemy całość. Doprawiamy solą, swieżo zmielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smacznego!

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS