Burgery z buraków

Kocham buraki miłością absolutną!

Uwielbiam przygotowywać dania z ich udziałem. Zazwyczaj są to dania pracochłonne, na starcie trzeba je albo ugotować albo upiec. W tym przypadku trzeba je zetrzeć na tarce. Podchodzę jednak do tego z pokorą i jednocześnie sprytem (rzeczy wielkie wymagają wysiłku, zawsze można upiec buraków większą porcję i wykorzystywać do innych dań w ciągu tygodnia).

Zachęcam Was gorąco do skorzystania z tego przepisu. Być może pokochacie buraki równie mocno jak ja.

P.S. Burgery smakują równie wyśmienicie na zimno i/lub odgrzane na drugi dzień.

w tleSkładniki:

2 szklanki buraków, startych na tarce o grubych oczkach

1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana (może być również biała lub por)

2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane

2,5-3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika

1/4 szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego

2 łyżki sosu sojowego Tamari

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka imbiru

1/2 łyżeczki chilli

sól morska/himalajska

czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy dokładnie dłońmi przez kilka minut (aż uzyskamy klejącą masę).

2. Formujemy burgery i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie, przekładamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 5-8 minut.

Podajemy na rukoli z ulubionym sosem jogurtowym lub w bułce z dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Jedna myśl nt. „Burgery z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *