Burgery z batatów-obiad nie tylko dla rodziców

W tym tygodniu będzie na blogu dużo o batatach. Rozkochałam się w tym warzywie, zresztą nie tylko ja- 90% mojej rodziny, mogłoby jeść je niemalże codziennie.

Dziś na obiad przygotowaliśmy burgery, które zjedliśmy z dodatkiem rukoli oraz avocado.

Polecam Wam je bardzo. Zawsze jestem otwarta na zmiany przepisów, odradzam jednak w tym przypadku z rezygnowania z tahiny oraz przypraw (głównie mięty). One dodają daniu wyrazistego charakteru!

Inspiracją był blog www.jadlonomia.com

w tle

Składniki na około 8-10 burgerów:

bataty (około 400g)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, do kupienia tutaj / 1 szklanka quinoa, do kupienia tutaj

1/4 szklanki tahiny, do kupienia tutaj

1/4 szklanki uprażonego sezamu, do kupienia tutaj

2 łyżki mąki z amarantusa, do kupienia tutaj

1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę

2 łyżki mięty drobno posiekanej

2 łyżki pokrojonej drobno kolendry lub natki pietruszki

1 łyżeczka mielonego kuminu, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczki mielonej kolendry, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczki chilli, do kupienia tutaj

1/4 łyżeczki cynamonu, do kupienia tutaj

sól, pieprz

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pieczemy około 30 minut (lub do czasu kiedy będą w środku bardzo miękkie).

2. Bataty studzimy a następnie obieramy ze skórki i blenderujemy na gładką masę.

3. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki- kaszę, mąkę,cebulę, tahini oraz przyprawy. Dodajemy masę z batatów.

4. Ugniatamy całość ręką tak, aby wszystko dobrze się wymieszało. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni.

5. Kleimy małe kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je 20 minut, po tym czasie delikatnie obracamy na drugą stronę i pieczemy dodatkowe 10 minut.

Podajemy z kawałkiem avocado lub w bułce jako klasyczny burger.

Smacznego!

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

2 myśli nt. „Burgery z batatów-obiad nie tylko dla rodziców

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *