Pasztet z batatów wg Marty Dymek

Ten pasztet wyróżnia przede wszystkim maślana, kremowa konsystencja i orzechowy posmak (choć w składzie nie ma ani jednego orzecha). Inspiracją był przepis z bloga Jadlonomia , zmieniłam jedynie kolor soczewicy na brązową, która jest dla mnie bardziej dostępna.

Zasmakuje tym, którzy lubią bataty. Lekko słodkawy, ale jednocześnie wyrazisty o posmaku wędzonej papryki. Bardzo prosty w przygotowaniu, jak stwierdził mój mąż: jest to danie z typu tych, co „urywają…”.

baner jabłka

Składniki:

1 duży batat lub 2 mniejsze

1 szklanka suchej brązowej soczewicy, do kupienia tutaj

1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej, do kupienia tutaj ) + odrobina do posypania

50 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego do kupienia tutaj

2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka sosu sojowego, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczki słodkiej papryki, do kupienia tutaj

1/4 łyżeczki chilli, do kupienia tutaj

1/4 łyżeczki mielonej kolendry do kupienia tutaj

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bataty myjemy i pieczemy w skórce w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 45 minut. Studzimy.

2. Soczewice (bez wcześniejszego moczenia), gotujemy w dwukrotnej ilości wody, przez około 40 minut. Musi wciągnąć wodę i stać się bardzo miękka. Wystudzić.

3. Po ostudzeniu, batata obieramy ze skóry i dodajemy do soczewicy. Dokładamy przyprawy i całość blednerujemy na gładką masę.

4. Gotową masę przekładamy do keksówki, posypujemy płatkami (lub mąką) i pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.

5. Gotowy pasztet studzimy w formie przez kilka godzin. Przed podaniem posypujemy papryką wędzoną.

Smacznego!

 

 

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *