Pieczone bataty-jeden z najszybszych obiadów świata

Ten przepis to ostatnio absolutny hit w naszym domu. Banalnie prosty, wystarczy włączyć piekarnik i pokroić bataty. Do tego sos składający się z 4 składników i obiad gotowy.

To danie przekonuje dzieci, które uwielbiają frytki (kiedy przygotowuje je również dla nich, kroję bataty  w równe słupki). Bataty dają dużo energii, a jednocześnie, nie podnoszą poziomu cukru jak ziemniaki (są polecane dla cukrzyków). Na dokładkę, są warzywem o działaniu antynowotworowym.

Składniki: 

bataty- dowolna ilość (u nas zazwyczaj 2 szt na dorosłego i 1 szt na dziecko)

na sos:

oliwa

czosnek niedźwiedzi, do kupienia tutaj

płatki drożdżowe, do kupienia tutaj

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni w funkcji grill. Bataty myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w dowolny kształt- tutaj w 4 szerokie plastry.

2. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy oliwą (np.za pomocą pędzelka). Pieczemy przez około 25 minut.

3. W miseczce mieszamy składniki na sos-oliwę, płatki, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz.

Po 25 minutach cieszcie się smakiem!

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *