PASTA Z CIECIERZYCY

Sezon na strączki uważam za otwarty!

Zrobiło się chłodno i naturalnym staje się fakt, że szukamy energii w postaci zdrowego, roślinnego białka. Polecam Wam bardzo tę pastę, jest bardzo kremowa i smaczna. Pamiętajcie o posypaniu jej świeżo pokrojonym szczypiorem i papryką (dla dzieci może być słodka).

w tle

Składniki na pastę z ciecierzycy:

400g ciecierzycy, do kupienia tutaj

5 szklanek wody

3-4 ząbki czosnku

1 cebula, pokrojona w kostkę

sól

1/2 szkl (125 ml) oliwy extra vergine

2 łyżeczki mielonego kminku, do kupienia tutaj

2 łyżeczki ostrej papryki, do kupienia tutaj

Przygotowanie:

1. Cieciorkę zalej wodą i moc przez noc. Następnie przełóż do dużego rondla, zalej wodą i gotuj z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj do miękkości (około godzinę).

2. Odcedź i wystudź. Zmiksuj fasolę, czosnek i cebulę na gładką masę dodając tyle wody , aby powstał gładki, gęsty dip.

3. Przełóż dip z powrotem do rondla. Dopraw solą, kminkiem i papryką, wymieszaj z oliwą. Gotuj na małym ogniu, aż się zagrzeje, około 5 minut. Dodaj nieco wody, jeśli zrobi się za gęsty.

4. Przełóż do małych salaterek i posyp papryką oraz szczypiorkiem. Smakuje wybornie z dobrym pieczywem oraz surowymi warzywami (np. selerem naciowym).

Smacznego!

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Jedna myśl nt. „PASTA Z CIECIERZYCY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *