Sałata z pieczonym batatem, pęczakiem i orzechami

Nie wiem jak Wam, ale mnie się już dynia przejadła…Wracam zatem do ulubionych batatów. Dziś pomysł na pyszną, jesienną sałatę, którą można zjeść na ciepło jak i  na zimno ( np. jako wartościowy posiłek do zabrania do pracy).

Bataty w towarzystwie rozmarynu, papryki i sosu miodowego zyskują nową twarz. Spróbujcie i Wy!

p.s. Dla zainteresowanych- po zamianie kaszy pęczak na ryż, danie staje się posiłkiem bezglutenowym!

w tleSkładniki: (na około 4 porcje)

500g batatów

garść rukoli

80g sera feta (lub koziego)

pół szklanki orzechów włoskich

1/2 łyżeczki papryki słodkiej, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczka papryki ostrej, do kupienia tutaj

2 łyżeczki rozmarynu, do kupienia tutaj

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu, do kupienia tutaj

1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak, do kupienia tutaj

krem balsamiczny

Przygotowanie:

1. Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W osobnej miseczce mieszamy miód z oliwą i rozmarynem.

2. Wlewamy naszą oliwę z miodem do batatów i dokładnie wszystko mieszamy.

3. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy nasze bataty, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 30 minut. W połowie pieczenia, dokładamy na blachę pokruszone orzechy włoskie i całość lekko mieszamy.

4. Upieczone,(jeszcze ciepłe) bataty, mieszamy w misce z kaszą pęczak (ugotowaną) i przykrywamy całość pokrywką/folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut, aby smaki przeszły.

4. Na talerzu układamy rukolę, dynię z kaszą, na górze układamy pokrojoną w kostkę fetę , całość skrapiamy kremem balsamicznym. Sałata jest równie smaczna na zimno.

Smacznego!

 

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

2 myśli nt. „Sałata z pieczonym batatem, pęczakiem i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *