Szpinak z kozim serem i migdałami

Nie wiem jak wy, ale ja zdecydowanie uwielbiam sałaty. Szczególnie na kolację (pilnuje, aby mój pierwszy i ostatni posiłek nie był węglowodanowy), sałata staje się więc posiłkiem idealnym. Bardzo lubię połączenie sera koziego ze szpinakiem i migdałami, dlatego w tej sałacie znalazły się te produkty. Poza tym, znajdziecie tu oczywiście mój ulubiony (ze względu na smak i prostotę przygotowania) sos złożony z dosłownie 4 składników! Nie uwierzę, że mogłoby Wam nie zasmakować!

P.S. Słyszeliście, że seler naciowy ma tzw. ujemne kalorie (to warzywo zawiera mniej kalorii niż potrzebnych jest na wszystkie procesy związane z jego strawieniem, metabolizmem i wydaleniem) ?

w tle

Składniki:

świeży szpinak

seler naciowy

ser kozi dojrzewający

papryka czerwona

płatki migdałowe, do kupienia tutaj

Sos:

oliwa z oliwek extra vergine

ocet jabłkowy, do kupienia tutaj

płatki drożdżowe, do kupienia tutaj

czosnek niedźwiedzi, do kupienia tutaj

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Na talerzu układamy szpinak, seler naciowy i paprykę pokrojone w cienkie paski.

2. Płatki migdałowe prażymy chwilę na suchej patelni.

3. Przygotowujemy sos- nie podaję Wam proporcji, ponieważ każdy potrzebuje inną ilość sosu. Bazą jest oliwa, octu dajecie niewiele, płatki i czosnek zagęszczają sos i ubogacają jego smak.

4. Gotową sałatę polewamy sosem.

Smacznego!

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Jedna myśl nt. „Szpinak z kozim serem i migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *