Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Ciąg dalszy noweli pt. „Odchudzam męża”. Dziś dostałam wiadomość: „Zupa była niesamowita”. Śpieszę zatem i do Was z przepisem. Poza tym, że jest rzeczywiście pyszna, to jeszcze łatwa i szybka w przygotowaniu! Wystarczy, że macie w domu kilka składników i blender! Nie wystraszcie się dużej ilości czosnku, upieczony w łupinach, robi się delikatny w smaku i ledwo wyczuwalny.

p.s. Inspiracją był przepis Marty Dymek. Przerobiłam go tak, aby przygotowanie zajęło mniej czasu, a smak pozostał ten sam.

Do dzieła!

w tle

Składniki na 4 duże porcje:

6-8 czerwonych papryk

5 ząbków czosnku

1 słoik gotowej dobrej jakości passaty pomidorowej

oliwa z oliwek extra vergine

sól, pieprz

świeża bazylia (niekoniecznie- do posypania)

1,5 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na 200 stopni termoobieg (niekoniecznie). Papryki umyj, przetnij na pół i wypestkuj.

2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż papryki (ułożone skórką do dołu) oraz czosnek w łupinach. Piecz ok 35 minut, do czasu lekkiego zbrązowienia brzegów papryki. Po lekkim wystudzeniu zdejmij skórki.

3. W dużym garnku pogrzej 2-3 łyżki oliwy. Wrzuć obraną paprykę i wyciśnij ze skorupki upieczony czosnek.

4. Przygotuj bulion. Wlej bulion i passatę z pomidorów do garnka z papryką.

5. Wszystko razem zblenderuj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp bazylią.

Smacznego!

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

2 myśli nt. „Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *