Pieczona owsianka o smaku szarlotki- uczta dla dzieci i nie tylko…

Dawno nic tu się nie pojawiało. Wybaczcie, ale potłukłam aparat i nie miałam narzędzi, aby dokumentować przygotowywane posiłki. Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. Wynalazłam ten przepis myśląc o ciepłym śniadaniu dla moich dzieci. Musiało być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też posiadać wersję bezglutenową (planowaliśmy odwiedziny dziecka na takowej diecie).

Wszystko się udało, dzieci bardzo zadowolone! Inspiracją był przepis z bloga true taste hunters.

p.s. Pamiętajcie, aby w wersji bezglutenowej użyć płatków z „przekreślonym kłosem”.

w tle

 

Składniki: (na 5 małych miseczek lub 2 spore porcje)

3 duże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach

125g płatków owsianych, np, tych lub bezglutenowych, do kupienia tutaj

2 łyżki rodzynek, do kupienia tutaj

4 łyżki syropu daktylowego lub miodu, do kupienia tutaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki cynamonu, do kupienia tutaj

1/2 łyżeczki kardamonu, do kupienia tutaj

szczypta gałki muszkatołowej, do kupienia tutaj

1 szklanka i 3 łyżki mleka np.roślinnego migdałowego do kupienia tutaj

2 łyżki budyniu waniliowego np. tego / lub zamiennie mąki ziemniaczanej

1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie przekładamy do żaroodpornych naczyń wysmarowanych olejem kokosowym lub masłem klarowanym, odstawiamy na około 30 minut.

2. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 40 minut.

3. Można podawać w towarzystwie naturalnego jogurtu.

Smacznego!

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Jedna myśl nt. „Pieczona owsianka o smaku szarlotki- uczta dla dzieci i nie tylko…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *