Dawno nic tu się nie pojawiało. Wybaczcie, ale potłukłam aparat i nie miałam narzędzi, aby dokumentować przygotowywane posiłki. Dziś mam dla Was coś wyjątkowego. Wynalazłam ten przepis myśląc o ciepłym śniadaniu dla moich dzieci. Musiało być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też posiadać wersję bezglutenową (planowaliśmy odwiedziny dziecka na takowej diecie).
Wszystko się udało, dzieci bardzo zadowolone! Inspiracją był przepis z bloga true taste hunters.
p.s. Pamiętajcie, aby w wersji bezglutenowej użyć płatków z „przekreślonym kłosem”.
Składniki: (na 5 małych miseczek lub 2 spore porcje)
3 duże jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
125g płatków owsianych, np, tych lub bezglutenowych, do kupienia tutaj
2 łyżki rodzynek, do kupienia tutaj
4 łyżki syropu daktylowego lub miodu, do kupienia tutaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu, do kupienia tutaj
1/2 łyżeczki kardamonu, do kupienia tutaj
szczypta gałki muszkatołowej, do kupienia tutaj
1 szklanka i 3 łyżki mleka np.roślinnego migdałowego do kupienia tutaj
2 łyżki budyniu waniliowego np. tego / lub zamiennie mąki ziemniaczanej
1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie przekładamy do żaroodpornych naczyń wysmarowanych olejem kokosowym lub masłem klarowanym, odstawiamy na około 30 minut.
2. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 40 minut.
3. Można podawać w towarzystwie naturalnego jogurtu.
Smacznego!
Great blog article.Much thanks again. Keep writing.