Pieczona czekoladowa jaglanka z gruszką

Po tym jak słupki oglądalności mojego przepisu na pieczoną owsiankę o smaku szarlotki skoczyły jak szalone (z tego przepisu) , postanowiłam zrobić wariację na jego temat, ale w wersji czekoladowej i na bazie jaglanki.

Dzieciom bardzo posmakowało takie śniadanie.  Bardzo was zachęcam do wypróbowania tego dania, szczególnie polecam go osobom, które nie lubią tradycyjnej, gotowanej jaglanki. W tym przepisie bazujemy na suchej kaszy jaglanej moczonej w mleku, a następnie upieczonej. Taka metoda powoduje, że kasza będzie chrupiąca i nie rozpadająca się.

baner jabłka

Składniki (na 6 małych porcji lub 2 duże)

200g suchej kaszy jaglanej, do kupienia tutaj

2 łyżki rodzynek, do kupienia tutaj

1 duża lub 2 małe gruszki, obrana i pokrojona w drobną kostkę

300ml mleka (może być roślinnego)

1 budyń czekoladowy (40g) bez cukru, np. ten

3 łyżki miodu, np. tego

1 łyżeczka proszku do pieczenia, bez fosforanów, np. tego

1 1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie), do kupienia tutaj

szczypta gałki muszkatołowej, do kupienia tutaj

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli himalajskiej, do kupienia tutaj

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy w misce, a następnie przekładamy do wysmarowanego masłem klarowanym lub olejem kokosowym naczynia. Ważna uwaga, całość jest mocno płynna, stężeje dopiero podczas pieczenia, dlatego nakładajcie uważnie, tak aby w każdej porcji znalazła się podobna ilość płynów i składników stałych.

2. Odstawiamy na około 30 minut.

3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut.

Smacznego!

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *