Gazpacho- hiszpański chłodnik, idealny na upały!

Nieustępujące upały i nadchodząca wizyta gości, sprawiły, że przypomniałam sobie przepis na ten fantastyczny, hiszpański chłodnik. Przepis pochodzi z naszych rodzinnych zasobów, powtarzamy go zawsze w tym okresie roku i niezmiennie zachwyca on wszystkich, których nim karmimy. Z tego powodu, zachęcam i Was do przygotowania własnego gazpacho. U mnie w domu zawsze wykonanie należy do męża, ale za jego aprobatą, umieszczam go na mojej stronie.

Smacznego!

baner jabłka

Składniki: (dla 8 osób)

5 kromek żytniego lub orkiszowego chleba na zakwasie

1 ząbek czosnku, wyciśnięty

1/3 szklanki (80ml) oliwy z oliwek

1/4 szklanki (60ml) octu winnego lub jabłkowego

4 duże, dojrzałe pomidory (900g), obrane ze skórki i pokrojone

2 ogórki (250g), obrane ze skórki i pokrojone

1 średnia, czerwona papryka (200g), posiekana

1 średnia czerwona cebula (170g) posiekana

1/3 szkl (80ml) soku pomarańczowego

natka pietruszki do przybrania, posiekana

kostki lodu (ewentualnie, do schłodzenia)

Przygotowanie:

1. Usuń skórkę z chleba, miąższ rozerwij na kawałki. Wymieszaj w średniej misce miąższ chleba, czosnek, oliwę i ocet. Odstaw na około 30 minut.

2. Zmiksuj masę chlebową z pomidorami, ogórkami, papryką, cebulą i sokiem pomarańczowym, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby zupa była bardziej kremowa, można całość przetrzeć przez gęste sito.

3. Odstaw zupę do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką, odrobiną oliwy. Aby dodatkowo schłodzić zupę, można dołożyć kilka kostek lodu.

Smacznego!

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *