SURÓWKA Z BROKUŁA, JABŁKA I CEBULKI

Bardzo lubię jeść surówki, nie tylko do obiadu. Spokojnie mogą stanowić dla mnie osobny posiłek, drugie śniadanie lub podwieczorek.

Bardzo boleję nad tym, że te gotowe, dostępne w niemalże każdym sklepie spożywczym, posiadają dramatyczny skład. Z tego powodu nie kupuję ich, pomimo, że częstokroć mam na nie  ochotę. Zaglądając do książek kulinarnych, niemal w każdym przepisie na surówkę znaleźć można: cukier i ocet.  Buntuje się na to, nie mam ochoty ani na jedno, ani na drugie! Przecież cukier można zastąpić, słodkim owocem (lub ostatecznie miodem), a ocet zamiast spirytusowego, może być jabłkowy!

Dzisiejszą surówkę (a właściwie przepis na nią), znalazłam w bardzo starej (z 1979 r) książce kucharskiej pt. „Surówki i sałatki”. Okazała się bardzo prosta, smaczna i zdrowa! Jak zwykle okazało się, że piękno i smak tkwią w prostocie.

baner jabłka

Składniki:

300g brokuła

cebula

jabłko

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sok z cytryny (do smaku, u mnie 1 łyżka)

3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól, pieprz ziołowy, do kupienia tutaj

Przygotowanie w Termomixie:

  1. Wszystkie składniki wsadź do naczynia miksującego i ustaw 5 sek / obr.5  Gotowe!

Przygotowanie:

  1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki, następnie kroimy na drobne kawałki, dość małe, ale większe, niż gdybyśmy go starli na tarce.
  2. Jabłko ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, kroimy na pół a następnie w cienkie piórka.
  3. W dużej misce mieszamy warzywa, dodając oliwę, sok z cytryny oraz posiekane zioła.
  4. Przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Podajemy od razu po przyrządzeniu.Smacznego!

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Jedna myśl nt. „SURÓWKA Z BROKUŁA, JABŁKA I CEBULKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *