Pasztet wegański- mocno kremowy, pełen ulubionych smaków

Drodzy, dziś nie będzie ani szybko, ani tanio…Będzie za to niebiańsko!

W zeszłym tygodniu, prosiliście mnie o przepis na dobry, warzywny pasztet. Długo myślałam na jakich składnikach mam się oprzeć, przygotowując go dla Was. Postawiłam na te, które osobiście najbardziej lubię!

Zaczęłam zatem od ulubionego buraka. Dobrałam pozostałe składniki tak, aby uzyskać efekt zadziornej kremowości, przypominającej w smaku delikatny twarożek. Docenią go z pewnością osoby, które nie mogą (lub nie chcą) jeść nabiału.

Bardzo mi zależało, aby pasztet nie zawierał tony oleju, ale nie był też suchy.  Zwróćcie uwagę, że w składnikach nie znajdziecie ani kropli oliwy! Miałam rację, avocado i masło migdałowe sprawiły,  ze pasztet jest idealnie wilgotny.

Mam nadzieje, że posmakuje Wam tak samo jak naszej rodzinie!

Składniki na małą keksówkę:

220g suchej fasoli kidney (1 szklanka)

230g buraków (2 średnie buraki)

pół pęczka koperku

4 łyżki masła migdałowego (bez cukru i innych dodatków)

1/2 avocado

3/4 płaskiej łyżki soli morskiej, kłodawskiej lub himalajskiej

pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony) solidna porcja

1 łyżka soku z cytryny

garść orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć przynajmniej 10 godzin a następnie ugotować do miękkości.
  2. Buraki wsadzić do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości. W zależności od wielkości buraka od 1 do 2h.
  3. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zawinąć w ściereczkę i potrzeć nią tak, aby pozbyć się większości skórek. Po wystudzeniu przekroić na pół.
  4. Koperek posiekać drobno.
  5. Do dużej misy włożyć wszystkie składniki poza orzechami laskowymi i koperkiem. Zblenować całość na gładką masę.
  6. Dodać orzechy i koperek, wymieszać łyżką.
  7. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec 1h w temperaturze 200 stopni.
  9. Po wystudzeniu, odstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie na Thermomix:

  1. Punkty od 1 do 3 jak wyżej.
  2. Do suchego naczynia włożyć koperek bez łodyg, 2sek/obr.8. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki poza orzechami i koperkiem 30sek/obr.8.
  4. Dodać koperek i orzechy, 10 sek/obroty wsteczne 4.
  5. Punkty od 7 do 9 jak wyżej.
  6. Uwaga! Masło migdałowe warto zrobić własnie, z przepisu na TM.

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *