Pasztet z batatów- mój ulubiony

Drodzy, wybaczcie, dawno nic tu nie wrzucałam…Przepis na ten pasztet czeka już dobry miesiąc na publikację. Wszystko przez to, że tak wiele spotkań, warsztatów z Wami odbywam.

Obiecuje poprawę! Jeszcze w tym tygodniu opublikuje pyszną pastę na kanapki.

Wracając do pasztetu, jest naprawdę wyśmienity. Robiłam już wiele prób z pasztetami ,ale na dziś stwierdzam, że moje ulubione to: ten dzisiejszy oraz  pasztet z buraków z tego przepisu http://zmiloscidozycia.pl/?p=751

Zachęcam abyscie i Wy spróbowali i podzielili się ze mną opinią na jego temat.

 

Składniki na małą keksówkę:

1 duży batat

120g fasoli kidney lub czerwonej suchej

100g kaszy jaglanej suchej

1/2 avocado

1 łyżka czosnku niedźwiedziego

1 łyżka soku z cytryny

3/4 łyżki soli morskiej lub himalajskiej

pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie (również na TM):

  1. Batata myjemy i pieczemy w całości do miękkości. Temperatura 200 stopni, około 40 minut.
  2. Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku i zalewamy wodą w stosunku 1:2,5. Gotujemy do wchłonięcia wody z dodatkiem szczypty soli,pieprzu, kurkumy oraz ulubionego oleju.
  3. Fasolę namaczamy przez 8-12 godzin i gotujemy około godziny (do miękkości).
  4. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Miksowanie w Thermomixie 1min/obr.8 (początkowo przy użyciu kopystki).
  5. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
  6. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin po wystudzeniu, aby konsystencja pozwalała na wygodne krojenie. Smacznego!

 

 

 

 

 

Podziel się

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *